calendar tag arrow download print
Doorgaan naar inhoud

Noorderlingen in gesprek over de digitale toekomst

terugblik
27 november 2024

Onderzoekers van het Rathenau Instituut spreken met groepen burgers om hun ideeën en wensen voor de digitale samenleving van de toekomst te verkennen. (Foto: Astrolads)

Image
Deelnemers aan de burgerpanels hangen hun toekomstideeën aan een waslijn
Bijna vijftig mensen uit de provincies Groningen en Drenthe spraken op 2 november over de impact van digitalisering op sociale relaties. In de Puddingfabriek in Groningen bespraken ze welke waarden ze belangrijk vinden binnen de thema's vriendschap, liefde, familie en rouw. Hoe kan digitalisering deze waarden ondersteunen of juist onder druk zetten? De gesprekken maken deel uit van het Dialoogprogramma van het Rathenau Instituut.

In het kort:

  • Onderzoekers van het Rathenau Instituut spreken met groepen burgers om hun ideeën en wensen voor de digitale samenleving van de toekomst te verkennen.
  • De focus van de eerste gesprekken ligt op de toekomst van sociale relaties.
  • Deze terugblik geeft een eerste indruk van die gesprekken. De analyse van de resultaten volgt nadat er meer gesprekken hebben plaatsgevonden.

De bijeenkomst in Groningen bestond uit verschillende onderdelen. In de ochtend konden burgers op een Tech Expo inspiratie en kennis opdoen over verschillende toepassingen van hedendaagse en aankomende technologieën. Via prikkelende beeldfragmenten, gesproken videocolumns, stellingen en fysieke producten konden deelnemers ervaren hoe digitalisering onze sociale relaties kan beïnvloeden. Een voorbeeld is het product ‘The Friend’ dat in 2025 op de markt komt: een digitale hanger die je om je hals draagt. Deze hanger kan je vriendschapsadvies geven, of je vriend zijn.

In de middag spraken de deelnemers in groepen over een specifiek deelthema: liefde en intimiteit, vriendschap, huishoudens en familie, of dood en afscheid. Vragen die ter sprake kwamen waren: welke waarden zijn belangrijk, hoe kan technologie deze waarden ondersteunen of verzwakken? Hoe ziet de gewenste toekomst eruit en hoe komen we daar dan bij uit? Welke verantwoordelijkheden liggen bij bedrijven, de overheid, wetenschappers of burgers zelf?

Deelnemers uitten onder meer hun zorgen over de grote snelheid waarmee technologie zich ontwikkelt en hoe technologie kan leiden tot vervreemding tussen mensen. Tegelijkertijd zien deelnemers ook kansrijke toepassingen van digitale technologie in de toekomst, bijvoorbeeld bij het tegengaan van eenzaamheid.

Dit eerste burgerpanel vormde de aftrap van het Dialoogprogramma Digitale Samenleving. Het volgende burgerpanel vindt plaats op 1 februari 2025 in Rotterdam, voor deelnemers uit Zeeland en Zuid-Holland. Na afloop van de burgerpanels worden de uitkomsten gebundeld en geanalyseerd.

In groepjes spraken de deelnemers over hun kernwaarden en wensen voor de toekomst van digitalisering en sociale relaties.
In groepjes spraken de deelnemers over hun kernwaarden en wensen voor de toekomst van digitalisering en sociale relaties. (Foto: Astrolads)
Twee deelnemers luisteren ter inspiratie naar een video over digitale relaties.
In de ochtend konden burgers op een Tech Expo inspiratie en kennis opdoen over verschillende toepassingen van hedendaagse en nieuwe technologieën. Via prikkelende beeldfragmenten, gesproken videocolumns, stellingen en fysieke producten konden deelnemers ervaren hoe digitalisering onze sociale relaties kan beïnvloeden. In tweetallen reflecteerden zij op de installaties op de Tech Expo en deelden zij hun inzichten later weer met de groep. (Foto: Astrolads)
Deelnemers spreken in groepjes over de thema's
In de middag spraken de deelnemers in zes groepen over een specifiek deelthema binnen Digitalisering en Sociale relaties. Daarbij ging het over: Liefde & intimiteit, Vriendschap, Huishoudens & familie en Dood & afscheid. Vragen die ter sprake kwamen waren: welke waarden zijn belangrijk, hoe kan technologie deze waarden ondersteunen of verzwakken, hoe ziet de gewenste toekomst eruit en hoe komen we daar dan bij uit? Welke verantwoordelijkheden liggen bij bedrijven, de overheid, de wetenschap of burgers zelf? (Foto: Astrolads)
De gewenste toekomstbeelden werden vastgelegd in visuele verslagen.
De gewenste toekomstbeelden werden vastgelegd in visuele verslagen. Die verslagen worden aan het einde van het programma allemaal samengebracht in een overkoepelende tekening waarin per deelthema de verschillende perspectieven op de gewenste toekomst terug te zien zijn en waarbij ook de wensen en zorgen van burgers zijn vertaald in beeld. (Foto: Astrolads)

Meer lezen over het dialoogprogramma?