calendar tag arrow download print
Doorgaan naar inhoud

Laurens Hessels wordt hoogleraar Maatschappelijke waarde van wetenschap

Artikel
03 september 2021

Coördinator onderzoekskwaliteit Laurens Hessels

Image
Laurens Hessels

Laurens Hessels is per 1 september benoemd tot bijzonder hoogleraar Maatschappelijke waarde van wetenschap aan de Universiteit Leiden. Hessels zal zijn nieuwe functie gaan uitoefenen naast zijn baan bij het Rathenau Instituut als senior onderzoeker en coördinator onderzoekskwaliteit.

In het kort:

  • Nieuwe hoogleraarspost is ondergebracht bij het Centrum voor Wetenschaps- en Technologiestudies.
  • Het Rathenau Instituut benadrukt dat het samenbrengen van wetenschappelijke kennis en praktijkkennis cruciaal is voor het aanpakken van maatschappelijke opgaven.

Als hoogleraar gaat Hessels onderzoek doen naar hoe wetenschappers op de beste manier kunnen samenwerken met mensen uit de praktijk (cocreatie) zodat hun onderzoek het meeste oplevert voor de samenleving. Ook gaat hij onderzoeken hoe onderzoek en innovatie kunnen helpen bij het aanpakken van grote maatschappelijke problemen. Daarnaast wil hij bijdragen aan methoden om de maatschappelijke waarde van onderzoek beter te kunnen evalueren. De nieuwe hoogleraarspost wordt ondergebracht bij het Centrum voor Wetenschaps- en Technologiestudies (CWTS) van de Leidse universiteit.

Hessels (1980) werkt sinds 2019 bij het Rathenau Instituut, waar hij eerder in dienst was van 2010 tot 2016. Hij studeerde wetenschapsfilosofie en scheikunde aan de Universiteit van Amsterdam en promoveerde in 2010 aan de Universiteit Utrecht op een studie naar de maatschappelijke relevantie van wetenschap. Bij het Rathenau Instituut werkte hij mee aan rapporten over het wetenschaps- en innovatiebeleid van Nederland en de Europese Unie.

Samenbrengen

‘Deze benoeming onderstreept de waarde die wij hechten aan nieuwe samenwerkingsvormen tussen wetenschap en praktijk’, zegt Maria Henneman, voorzitter van het bestuur van het Rathenau Instituut. ‘We benadrukken al geruime tijd dat het samenbrengen van wetenschappelijke kennis en praktijkkennis cruciaal is voor het ontwikkelen van succesvolle oplossingen voor maatschappelijke opgaven. Ik ben blij dat we met deze aanstelling onze samenwerking met het CWTS verder kunnen uitbouwen.’

Hessels is de tweede senior onderzoeker van het Rathenau Instituut die in relatief korte tijd tot hoogleraar wordt benoemd. Eind 2019 werd coördinator Rinie van Est hoogleraar Technology Assesment and Governance aan de TU Eindhoven.