calendar tag arrow download print
Doorgaan naar inhoud

Virtuele kleren en supermodellen: hoeveel macht hebben makers en gebruikers over hun digitale producten? (aflevering 5)

Podcast
06 april 2023
Image
Illustratie van Aflevering 5 van Ondergedompeld in een nieuwe werkelijkheid

De vijfde aflevering van de podcast ‘Ondergedompeld in een nieuwe werkelijkheid’ draait om het ontwerpen, verkopen en gebruiken van digitale producten. Welke kansen bieden nieuwe technologieën, bijvoorbeeld in de virtuele mode, en hoe waarborg je de rechten van makers en gebruikers?

Wouter neemt de luisteraar mee naar de recente tentoonstelling over digitale mode Screenwear, in het Design Museum in Den Bosch. Curator Anne-Karlijn van Kesteren vertelt over virtuele supermodellen en over de grote invloed van nieuwe technologie op het ontwerpen, verspreiden en verkopen van kleding.

Marloes Pomp van de Dutch Blockchain Coalition loopt ook mee. Zij weet veel over de digitale eigendomsbewijzen (NFT’s) die worden gebruikt bij het verkopen van onder meer virtuele mode. En ze vertelt hoe grote mode- en techbedrijven experimenteren in deze virtuele economie.

'De metaverse is totale nonsens in mijn ogen' - Marleen Stikker

In de studio praat Wouter met Marleen Stikker, directeur van Waag Futurelab. Marleen zet zich al sinds de jaren 90 in voor publieke belangen bij opkomende technologieën. Hoe kijkt zij aan tegen de recente ontwikkelingen op het gebied van bijvoorbeeld cryptomunten, de metaverse en chatboxen, zoals ChatGPT? Marleen stelt dat we nog ver weg zijn van een veilig digitaal domein. De regulering komt wel steeds meer op gang, maar we staan nog aan het begin. Onze online veiligheid is nog lang niet zo streng bewaakt als bijvoorbeeld onze voedselveiligheid.

De aflevering is ook te beluisteren via verschillende podcastapps zoals SpotifyApple Podcasts en Google Podcasts.

De podcastserie van zes afleveringen is onderdeel van het onderzoek van het Rathenau Instituut naar de invloed van digitalisering op de samenleving. Met de podcastserie willen we een breed publiek uitnodigen om mee te denken over een verantwoorde digitale samenleving. Reageren? Mail naar podcast@rathenau.nl

Deze aflevering maakten we in samenwerking met: Anne-Karlijn van Kesteren (Design Museum Den Bosch), Marloes Pomp (Dutch Blockchain Coalition), Marleen Stikker (Waag Futurelab), Matthijs Holtrop en Kick Stokvis (Audiopodcast).

Lees meer over de andere afleveringen:

Gerelateerde publicaties