calendar tag arrow download print
Doorgaan naar inhoud

Werk in de platformeconomie: rondetafelgesprek in de Tweede Kamer

nieuws
03 november 2017
Apps Big data Deeleconomie Innovatie
Image
Maaltijdbezorgers vinden restaurants via Deliveroo, schoonmakers vinden opdrachtgevers via Helpling. En andersom. Online platforms verbinden steeds meer mensen met elkaar. Wat denken werkenden, bedrijven en experts over de platformeconomie? Wat zijn kansen en risico’s? Op 16 november 2017 houdt de Tweede Kamercommissie hierover een rondetafelgesprek.

Melanie Peters, directeur van het Rathenau Instituut, neemt als expert deel aan dit rondetafelgesprek. Ter voorbereiding maakten we een gespreksnotitie.

Hierin zetten we de belangrijkste punten uit onze onderzoeken op een rij. Zoals het rapport Eerlijk Delen: waarborgen van publieke belangen in de deel- en kluseconomie, uit mei 2017.

We zien vijf aandachtspunten:

  1. Deel- en klusplatformen zijn vooral for-profitplatforms, de deelnemer heeft weinig medezeggenschap.
  2. Deel- en klusplatformen hebben de neiging zich te ontwikkelen tot monopolies.
  3. Het is belangrijk om de juridische status van platformen te verhelderen, inclusief de arbeidsrechtelijke verhouding tussen platformen en degene die de diensten levert.
  4. Deelnemers zouden in staat moeten zijn om hun beoordelingen mee te nemen naar een ander platform om overstappen tussen platforms makkelijker te maken.
  5. De overheid heeft juridisch geen toegang tot de data van platformen. Dit – evenals het groeipatroon en de opschaalbaarheid van platformtechnologie – betekent dat de huidige handhavingsmethodiek niet effectief is.

Download de complete gespreksnotitie.

Ook Helpling, Temper, Thuisbezorgd.nl, Werkspot en Deliveroo zijn vertegenwoordigd op 16 november; zowel werkenden als bedrijven doen mee aan het gesprek.