calendar tag arrow download print
Doorgaan naar inhoud

It’s the food, my friend!

artikel
19 januari 2019
Voeding Grondstoffen Duurzaamheid
Image
Voedsel vraagstukken

Al 10 jaar organiseert debatcentrum de Rode Hoed een reeks van debatavonden over landbouw- en voedseldialogen. De reeks van dit jaar - ‘It’s the Food, My Friend’ - heeft als thema ‘Nederland op de tekentafel: Ruimte voor mens, natuur en landbouw in een veranderend klimaat’. Het Rathenau Instituut is partner van de debatserie.

Het Nederlandse landschap staat aan de vooravond van grote veranderingen. We moeten ons aanpassen aan de gevolgen van bodemdaling en klimaatverandering, maar we moeten tegelijk onze leefstijl en ons voedselpatroon aanpassen om de CO2-uitstoot te reduceren. We staan voor de immense opgave om ons land en ons voedselsysteem opnieuw te ontwerpen. Dat is ook een sociaal en ethisch vraagstuk.

En dat geldt ook op wereldschaal, waar een nog steeds groeiende bevolking verzeild raakt in een ratrace om landbouwgronden en grondstoffen. Moeten we daarom niet weer serieus gaan denken aan actieve bevolkingspolitiek?

Editie #1: maandag 11 februari 2019: Meebewegen met klimaatverandering, bodemdaling en water Hoe passen we ons aan? 

Editie #2: maandag 18 maart 2019: De grondmarkt frustreert duurzame voedselproductie; hoe creëren we ruimte voor biodiversiteit en jonge boeren?

Editie #3: maandag 8 april 2019: Voedselzekerheid en het bevolkingsvraagstuk. De werelbevolking groeit sneller dan verwacht, vooral in Afrika; naar 9,8 miljard mensen in 2050. Kan de aarde al deze mensen straks nog voeden?

Editie #4: maandag 6 mei 2019: Nieuwe voedseltrends en ons landschap. Met Petra Verhoef, themacoördinator voor technologie van zorg en gezondheid bij het Rathenau Instituut. Zij gaat spreken over ‘maakbaarheid’ in relatie tot gezonde en duurzame voedingspatronen. Kunnen we onze voedselomgeving zo inrichten dat de keuze voor gezond en duurzaam voedsel gemeengoed wordt?

Alle debatavonden van ‘It’s the Food, My Friend’ kun je terugkijken op de website van de Rode Hoed. 

Bron: website van de Rode Hoed.