calendar tag arrow download print
Doorgaan naar inhoud

Kansen en uitdagingen van VR, AR en andere immersieve technologieën

terugblik
04 juli 2024

Mariëtte van Huijstee, onderzoekscoördinator bij het Rathenau Instituut, vroeg zich af of we dankzij immersieve technologieën de werkelijkheid niet nóg meer vanuit een eigen perspectief gaan beleven. (Foto: BM Fotografie)

Image
Mariëtte van Huijstee spreekt op het symposium Illusie of werkelijkheid in het Teylers Museum
De kansen en uitdagingen van virtual reality, augmentend reality en andere immersieve technologieën, stonden centraal tijdens het symposium 'Illusie of Werkelijkheid?' Het Rathenau Instituut organiseerde het evenement samen met het Teylers Museum op vrijdag 21 juni 2024 in Haarlem.

Voordat de deelnemers van het symposium met elkaar in gesprek gingen, bezochten ze de tentoonstelling De Grote Illusie. Deze tentoonstelling behandelt optische illusies van de negentiende eeuw. Bij het symposium ging het vervolgens om de vraag wat er anders is aan hedendaagse immersieve technologie vergeleken met eerdere immersieve technologieën.

Volgens Frank Kessler, hoogleraar mediageschiedenis Universiteit Utrecht, werden de vroege immersieve technologieën niet samen gebruikt en werd er ook geen data verzameld. “Dat is fundamenteel anders bij huidige en toekomstige immersieve technologieën,” aldus Kessler.

De sprekers van het symposium met elkaar in gesprek
Sprekers Mariëtte van Huijstee, Camela Logan en Frank Kessler in gesprek met elkaar en het publiek. (Foto: Rathenau Instituut)

Camela Logan, Research Director bij Meta, verwacht dat in de toekomst afzonderlijke apparaten en technologieën nog meer met elkaar samenwerken. “Zo laten we mensen op nieuwe manieren met hun omgeving interacteren.”

Mariëtte van Huijstee, onderzoekscoördinator bij het Rathenau Instituut, vroeg zich af of mensen de werkelijkheid niet nóg meer vanuit een eigen perspectief gaan beleven. “Wat zal dit doen met onze gedeelde realiteit? Met de democratie? Hebben we immersievrije zones nodig in openbare ruimtes?'' Verder dringt zich volgens Van Huijstee de vraag op of het huidige privacy-regime nog wel past voor de toekomst. “Nu moet je individueel toestemming geven om je gegevens te gebruiken. Misschien moeten we dat in de toekomst wel op maatschappelijk niveau regelen. Of wellicht moeten we het verzamelen van bepaalde type gegevens bij voorbaat verbieden.''

Na het plenaire gedeelte waren er workshoprondes met verdiepende onderwerpen. VR-pionier Avinash Changa (WeMakeVR): nam de aanwezigen mee op een reis langs het verleden, heden en de toekomst van immersive technologieën. Joris Weijdom (Hogeschool voor de Kunsten Utrecht) ging in op VR in kunstonderwijs. Manon den Dunnen (Politie Nederland) liet zien hoe immersieve technologieën kunnen worden gebruikt om mensen te beïnvloeden en zelfs te manipuleren. Onder begeleiding van Sebastian Crul (FreedomLab) keken deelnemers hoever de Grote Markt in Haarlem al gevirtualiseerd is. En Esther Hammelburg (Hogeschool van Amsterdam) verkende met de aanwezigen wat de impact is op ons rouwproces als overledenen weer levendig voor ons worden.

Gerelateerde publicaties: