calendar tag arrow download print
Image
Intelligente machines in praktijk
Digitale samenleving

Digitaal samenleven

Hoe leven we digitaal samen in vervlochten digitale en reële werelden? We onderzoeken wat verschillende groepen in de samenleving nodig hebben om te navigeren in de nieuwe digitale wereld en om gezond en wel te blijven. Waar zijn nieuwe sociale gedragsregels nodig? En waar is wetgeving nodig, om consumenten te beschermen tegen machtsmisbruik of manipulatie?

Met sociale media, games en AR-platformen komen mensen meer in hun eigen hybride werelden te leven, die deels fysiek, deels virtueel zijn. Tot hoever willen we ons laten onderdompelen in de digitale wereld? Hoe komt publiek debat tot stand, als ieder in zijn eigen ruimte leeft? De digitale samenleving gaat met immersieve technologie, zoals virtual reality, augmented reality en spraaktechnologie, een nieuwe fase in met ongekende mogelijkheden. Maar ook met mogelijkheden voor biometrische surveillance van burgers, het digitaal nabootsen en aanpassen van iemands lichaam of de omgeving. En mogelijkheden voor digitale beïnvloeding, veelal zonder dat we het door hebben. Tot hoever mag de overheid de burger surveilleren, of burgers elkaar? En welke rol hebben bedrijven?

Lees meer +

Uitgelichte rapporten

Image
Vrouw ziet zichzelf 3 keer in de spiegel. Wat is echt, wat is nep?
Rapport 22 oktober 2020 Rathenau Manifest: Stel nu 10 ontwerpeisen aan de digitale samenleving van morgen Verantwoorde innovatie Augmented reality Virtual reality spraaktechnologie
Image
Rapport Werken op waarde geschat
Rapport 08 april 2020 Werken op waarde geschat Privacy AI Kunstmatige intelligentie data
Meer laden