Hoe om te gaan met een digitale wereld die steeds meer mixt met de fysieke wereld? Designer Nicky Liebregts presenteert in samenwerking met het Rathenau Instituut en medialab SETUP de kookshow ‘Mixed Reality’. Daarin belanden ingrediënten uit de digitale wereld op ons bord. De kijker ‘proeft’ zo prikkelende en urgente vragen, die gaan over de digitale toekomst.
In het kort:
- In de eerste aflevering van de kookshow spreekt Nicky Liebregts met een cosmetisch arts over zijn ervaringen. De video duurt circa 20 minuten.
- Het wordt steeds makkelijker om het eigen lichaam online én offline aan te passen. Wat betekent dit voor ons zelfbeeld en waar liggen de grenzen van deze maakbaarheid?
Koken met een portie online guilty pleasures
Designer Nicky Liebregts is sinds vorig jaar artist-in-residence bij het Rathenau Instituut. Nu presenteert ze de eerste aflevering van haar ontwerp, het videodrieluik ‘Mixed Reality’, op de website van het Rathenau Instituut. In deze kookshow wordt er voedsel bereid met ingrediënten die we kennen uit de digitale wereld. Liebregts spreekt de verbeeldingskracht van de kijker aan. Zo wordt er gekookt met een portie online guilty pleasures en een maatbeker schermtijd. Data en iemands online identiteit blijken een bepaalde smaak, geur en textuur te hebben in deze eigenzinnige wereld.
Rathenau manifest
De kookshow bestaat uit drie afleveringen van ongeveer twintig minuten. Bij elke aflevering is een kort artikel geschreven door een onderzoeker van het Rathenau Instituut. Met de kookshow vertaalde Liebregts het Rathenau Manifest (oktober 2020) naar een tastbare analogie die het onderwerp en de tien ontwerpeisen van het manifest voor een brede groep mensen begrijpelijk maakt. Met de doorbraak van ‘immersieve’ technologieën, zoals augmented reality (AR), virtual reality (VR) en spraakcomputers, raken de fysieke en digitale wereld steeds meer met elkaar verweven. De tien ontwerpeisen in het manifest zijn bedoeld als handvatten om hier als samenleving richting aan te geven en bewust mee om te gaan.
Inhoud van de afleveringen
Liebregts spreekt in elke aflevering met een gast. Met cosmetisch arts David Mosmuller praat ze over het lichaam en iemands online identiteit. In de aflevering met slechtziende Bianca Abutan gaat het gesprek over inclusie, exclusie en anonimiteit in het digitale domein. Tot slot staan in de aflevering met kunstenaar en ontwerper Julia Janssen de thema’s data, manipulatie en de markt op het menu.
In gesprek
‘Nicky Liebregts heeft de ontwerpeisen die het Rathenau Instituut in het manifest formuleerde en de bevindingen uit onze rapporten over AR, VR en spraaktechnologie op een originele en humoristische manier in een kookshow gegoten. Voel je uitgenodigd om hierover na te denken en het gesprek aan te gaan,’ zegt prof. dr. ir. Rinie van Est, themacoördinator Slimme samenleving van het Rathenau Instituut.