calendar tag arrow download print
Doorgaan naar inhoud

Derde aflevering podcast over immersieve technologie: zie jij straks nog dezelfde straat als ik?

Podcast
23 maart 2023

Illustratie: Rathenau Instituut

Image
Illustratie van Ondergedompeld in een nieuwe werkelijkheid

In de derde aflevering van de podcastserie ‘Ondergedompeld in een nieuwe werkelijkheid’ duiken onderzoekers Wouter Nieuwenhuizen en Stefan Roolvink in de wereld van augmented reality (AR). Daarbij zie je een digitale laag over de werkelijkheid, bijvoorbeeld via je telefoon. Wat kan er nu al met deze technologie? En hoe zorgen we voor verantwoorde toepassing hiervan in de toekomst?

Stefan gaat naar Leerdam, waar hij tijdens een AR-wandeling ervaart hoe vergane gebouwen digitaal tot leven komen.

Wouter interviewt kunstenaar, technoloog en filosoof Koert van Mensvoort. Ze bespreken wat de kracht is van augmented reality, en welke gevolgen dit kan hebben voor gebruikers. Wie bepaalt wat je ziet in die digitale laag? En wat als mensen die zich in eenzelfde ruimte bevinden, totaal andere digitale informatie te zien krijgen?

Wie bepaalt wat we zien als er een digitale laag over de werkelijkheid ligt?

De podcastserie van zes afleveringen is onderdeel van het onderzoek van het Rathenau Instituut naar de invloed van digitalisering op de samenleving. Met de podcastserie willen we een breed publiek uitnodigen om mee te denken over een verantwoorde digitale samenleving. Reageren? Mail naar podcast@rathenau.nl.

De aflevering is ook te beluisteren via verschillende podcastapps zoals Spotify, Apple Podcasts en Google Podcasts. Het transcript volgt zo snel mogelijk. 

Deze aflevering maakten we in samenwerking met: Koert van Mensvoort, Cristian Vorstius Kruijff (ArtiShock), Anne-Sterre van der Zalm (Gebiedsmarketing Tussen Lek en Linge), Audiopodcast (Matthijs Holtrop en Kick Stokvis).

Lees meer over de andere afleveringen:

Gerelateerde publicaties: