digitalisering
DNA-technologie
forensisch onderzoek
Innovatie
bericht aan parlement
Foto: Hollandse Hoogte
Image
Op 31 oktober vergadert de Tweede Kamer over forensisch onderzoek. Criminaliteit opsporen is gemakkelijker geworden door nieuwe technologische ontwikkelingen, zoals digitalisering, kunstmatige intelligentie en DNA-onderzoek. Een groot deel van dit opsporingswerk gebeurt in het Nederlands Forensisch Insitituut (NFI), waar de wachttijden oplopen door de toegenomen vraag. Om daar iets tegen te doen, wil minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid met politielabs en (semi-)private labs het aanbod vergroten. Daarover gaat dit Bericht aan het Parlement.
Het Rathenau Instituut benadrukt de noodzaak om de rechten van burgers centraal te stellen bij innovaties voor forensisch onderzoek. Ook wijst het erop daarbij de samenhang met bestaande opsporings- en veiligheidsmaatregelen steeds in het oog te houden. Bij ieder nieuw voorstel moet dus duidelijkheid worden afgedwongen over het totaalpakket.
Een ander aandachtspunt is het toezicht op de uitwisseling van informatie en kwaliteitsbewaking van digitale en DNA-technieken binnen de keten van forensisch onderzoek, zeker als er meerdere aanbieders komen.