calendar tag arrow download print
Doorgaan naar inhoud

Kool en Hamer over digitale samenleving bij Immersive Tech Week

nieuws
11 november 2021

Linda Kool en Jurriën Hamer zijn experts op het gebied van digitaal samenleven. (c) Rathenau Instituut

Image
Linda Kool en Jurriën Hamer
Linda Kool en Jurriën Hamer spreken dit weekend over de digitale samenleving van morgen tijdens de Immersive Tech Week in de OBA te Amsterdam. Het weekend vormt de aftrap van vijf dagen met presentaties, paneldiscussies en workshops over immersieve technologieën zoals virtual reality, augmented reality en spraaktechnolgie.

In het kort:

  • Linda Kool en Jurriën Hamer spreken dit weekend op de Immersive Tech Week in de OBA te Amsterdam.
  • Linda Kool neemt deel aan een panel over het metaverse en presenteert het Rathenau Manifest.
  • Jurriën Hamer modereert een sessie over veilige virtuele omgevingen.

Linda Kool, themacoördinator digitale samenleving bij het Rathenau Instituut, spreekt op zaterdag 13 november over het Rathenau Manifest: Stel nu 10 ontwerpeisen aan de digitale samenleving van morgen. Ze vertelt over de ethische aspecten van immersieve technologie. Ze laat zien welke onderdelen van ons lichaam (bewegingen, geluiden, gelaatsuitdrukkingen) digitaal worden verzameld en opgenomen, en hoe deze vervolgens kinderlijk eenvoudig zijn te klonen en aan te passen. Nu al zijn mooie, en kwalijke toepassingen te zien. De vraag is: hoe blijven we in controle over ons digitale lichaam? Na afloop van de presentatie volgt een paneldiscussie over dit onderwerp. De titel van de sessie is ‘What the Metaverse?! Privacy, ethics and biometric surveillance in the metaverse'

Recent is er veel aandacht voor het metaverse, waarin technologiebedrijven hard bouwen aan de volgende generatie internet waar we niet ‘op’ zullen gaan, maar ‘in’. Immersieve technologie speelt hierbij een sleutelrol speelt. Onlangs kreeg het metaverse veel aandacht vanwege aankondigingen van Facebook, Microsoft en gamebedrijf Epic dat ze, los van elkaar, vol inzetten op het metaverse. Facebook veranderde zelfs de naam van het moederbedrijf in Meta.

Jurriën Hamer, senior onderzoeker binnen het thema digitale samenleving, modereert op zondag 14 november een sessie over veilige virtuele omgevingen onder de titel ‘No means no - Safe virtual environments’. Het Rathenau Instituut publiceerde eerder over tal van dreigingen in virtuele wereld. We deden dat onder andere in onze rapporten Verantwoord Virtueel en Tackling Deepfakes. Tijdens deze sessie bekijkt Jurriën samen met betrokkenen uit het bedrijfsleven en de overheid hoe de virtuele wereld vriendelijker en veiliger kan worden.

Over de Immersive Tech Week

De Immersive Tech Week een jaarlijks evenement in Amsterdam over virtual reality en andere immersieve technologie. Het wordt inmiddels voor het zevende jaar georganiseerd. Er zijn dit jaar ongeveer 150 sprekers van 60 nationaliteiten en op 20 locaties over de wereld vinden zogeheten partner events plaats.

Gerelateerde content: