Op 26 en 27 november 2020 vindt het jaarlijkse Rathenau Instituut Live evenement plaats. Dit jaar is ons evenement geheel online en - hoe toepasselijk - staat het in het teken van de nieuwste digitale technieken: augmented reality, virtual reality en spraaktechnologie. Deze zullen ons gewone leven binnenkort drastisch veranderen. In deze tijd waarin thuiswerken de norm is en reizen wordt ontmoedigd, ervaren we allemaal wat digitale verbondenheid betekent. Goed dat het kan, maar wat is het dat we hierdoor missen?
Meer over het onderwerp
Nieuwe technologieën, zoals augmented reality, virtual reality en spraaksystemen komen binnenkort binnen handbereik van iedereen en maken bovenstaande vraag nog actueler. Met deze mogelijkheden gaan we een nieuwe fase in van de digitale samenleving. Onze interactie met de digitale wereld hoeft dan niet langer plaats te vinden via schermen, want met onze stem, onze ogen of een enkele beweging besturen we onze omgeving. Of stuurt die digitale wereld ons? Om die vraag te beantwoorden worden de onderzoekers van het Rathenau Instituut zelf ook onderdeel van het Virtual Reality domein. Hiervoor maken we gebruik van de nieuwste technologie van Beemup.
De genoemde nieuwe technologieën creëren nieuwe ervaringen en verrijken de werkelijkheid waarin we leven met extra lagen informatie, zoals tekstblokken of zelfs kunstwerken die in de ruimte worden geplaatst. Je kunt deze informatie waarnemen via een bril of in de vorm van beeld en geluid of andere zintuigelijke ervaringen. Daardoor worden we steeds dieper ondergedompeld in de digitale wereld. Maar tegelijkertijd brengen deze nieuwe vormen van technologie onze stemmen, gezichten, emoties en leefomgeving in kaart. Gezichtsherkenning of menselijk klinkende spraakassistenten kunnen ingezet worden voor persoonlijke dienstverlening. Deze intieme gegevens kunnen ook verkocht worden of gebruikt voor andere doeleinden. Deze technologie is dus in staat ons, en onze leefwereld, levensecht na te bootsen. Denk aan het digitaal klonen van gezichten of levensechte filmpjes van een presidentskandidaat.
Urgente, maatschappelijke vragen
Hoe gaan we daarmee om? Wat is nep en wat is echt? En wat betekent dat voor degenen die deze kennis kunnen gebruiken om onze ervaringen zelfs in de fysieke ruimte te modificeren? Wat als de één een andere virtuele laag ziet dan de ander, want dat is wat deze technologieën nu al kunnen. Hoe voorkomen we dat men in de samenleving nog meer in ’verschillende werelden’ leeft?
Save the date!
Op 26 en 27 november gaan we in op deze urgente vragen tijdens een bijzonder virtueel evenement. U bent van harte uitgenodigd om deel te nemen. Meld u hieronder aan.
LET OP, dit evenement heeft al plaatsgevonden.
Terugkijken? Dat kan:
Talkshow Rathenau Instituut tijdens de Dutch Design Week
Al nieuwsgierig naar deze thema’s? Op 24 oktober (14:30-15:30 uur) tijdens de Dutch Design Week, organiseerden we een online talkshow: Enriching Reality: Designing human-centered AR, VR and Voice applications (Engelstalig gesprek). Tijdens deze talkshow ontvingen Rathenau Instituut coördinator Rinie van Est en onderzoeker Dhoya Snijders inspirerende gasten, waarmee besproken werd hoe AR, VR en Voice de levens van mensen raken – en onder welke voorwaarden ze de samenleving kunnen verrijken.
Te gast waren Rathenau Instituut Artist in Residence Nicky Liebregts, Liza Cornet, die maatschappelijke implicaties van augmented reality op ons zelfbeeld onderzoekt aan de Universiteit Leiden, en Maarten Lens-FitzGerald, oprichter van Open Voice, die pleit voor publieke kennis om spraaktechnologie te ontwikkelen die meer is dan een gadget.
Wilt u de talkshow tijdens de Dutch Design Week terugkijken? Dit kan via de website van de Dutch Design Week.