calendar tag arrow download print
Doorgaan naar inhoud

Vervolg op Beschaafde Bits bij kenniscommunity Gebruiker Centraal

nieuws
29 mei 2019

Illustratie Max Kisman

Image
Hoe houden we het gesprek gaande over fatsoenlijk digitaliseren? Kenniscommunity Gebruiker Centraal neem deze zomer het stokje over van het Rathenau Instituut.

In het kort

  • Hoe kan de samenleving fatsoenlijk omgaan met digitalisering? Daarover ging de blogserie Beschaafde Bits in 2017 en 2018.
  • Onderzoeker Roos de Jong licht op 4 juni conclusies toe bij Gebruiker Centraal.
  • Kenniscommunity Gebruiker Centraal neemt het stokje over met 3 werksessies.

Vier deugden

Hoe kan de samenleving fatsoenlijk omgaan met digitale technologie? Door maatwerk  te leveren, bescheiden en transparant te zijn en verantwoordelijkheid te nemen. Deze vier deugden vormen de basis van een lezing, op dinsdag 4 juni, door Roos de Jong, over hoe politici, beleidsmakers en IT-professionals publieke waarden, zoals rechtvaardigheid en autonomie, kunnen realiseren in een digitaliserende wereld.

Ze houdt deze lezing op verzoek van Gebruiker Centraal, de overheidsbrede kenniscommunity die streeft naar een servicegerichte en gebruiksvriendelijke (digitale) overheid. Die organiseert de komende maanden 3 werksessies over fatsoenlijk digitaliseren: op 4 juni, op 3 juli en op 24 september. Op elke bijeenkomst wordt een terugblik gegeven op wat er in de vorige sessie is besproken en ontwikkeld.

'Logisch vervolg'

Met deze sessies over fatsoenlijk digitaliseren neemt de community het stokje over van het Rathenau Instituut, dat hierover een blogserie maakte onder de noemer Beschaafde Bits. Onderzoeker Roos de Jong licht daaruit de conclusies toe.

Victor Zuydweg van Gebruiker Centraal, die bij ICTU werkt en zelf ook een blog schreef ('Digivaardige mensen of mensvaardige diensten?'), ziet deze sessies één als een logisch vervolg van het ander. 'Als je de gebruiker centraal zet moet je wel fatsoenlijk digitaliseren. En fatsoenlijk digitaliseren kun je alleen maar doen door de gebruiker centraal te zetten.'

Programma

Lijkt het je interessant en leuk om na te denken over hoe we dit kunnen oplossen? Meld je aan voor deze bijeenkomsten.

  1. Sessie 1 (4 juni): Tijdens het Innovatie Café gaan we aan de slag met de probleemverkenning en verdieping van de normen en welke belangrijkste knelpunten hierbij horen.
  2. Sessie 2 (3 juli): Tijdens de Innovatiesessies gaan we in groepjes ideeën bedenken, om te komen tot handvatten om fatsoenlijk te digitaliseren.
  3. Sessie 3 (24 september): Tijdens de Instrument battle gaan we in groepjes de ideeën uit de sessie van 3 juli verder uitwerken tot daadwerkelijke voorstellen voor instrumenten met handvatten om fatsoenlijk te digitaliseren.

Meer lezen over fatsoenlijk digitaliseren

'Roepen dat burgers, politici en ambtenaren meer 'skills' moeten krijgen is niet genoeg.' Dat staat in de conclusie van de blogreeks, met bijdragen van onder meer de Nationale ombudsman, Amnesty International, de Nederlandse politie en het UWV.