Tijdens de coronacrisis kwamen oude reflexen weer bovendrijven: simpel geloof in technologie en weinig aandacht voor publieke waarden en het belang van sociale innovatie. Dat schrijft het Rathenau Instituut in de bundel van de WRR en de KNAW met expertvisies op de gevolgen van corona voor samenleving en beleid.
In het kort:
- De WRR en de KNAW publiceerden een bundel met expertvisies op de gevolgen van corona voor samenleving en beleid.
- Het Rathenau Instituut leverde een bijdrage voor het hoofdstuk over kennis, technologie en digitalisering.
- Oude reflexen zoals een simpel geloof in technologie en weinig aandacht voor de maatschappij blijven hardnekkig.
Tijdens de coronapandemie zijn in allerlei sociale praktijken versneld digitale middelen ingezet. Daarbij gold het simpele devies: eerst doen, dan denken. Het vergrootte echter de centrale maatschappelijke rol van digitalisering, de invloed van Big Tech en de datahonger van bedrijven en overheden. Kortom, de menselijke maat werd nogal eens vergeten.
Beleidsmakers zouden dan ook, aldus het Rathenau Instituut in de expertbundel, waardevol digitaliseren moeten stimuleren. Die term, waardevol digitaliseren, houdt in dat digitalisering bijdraagt aan publieke waarden, zoals sociale cohesie, kwaliteit van leven, democratie, economie en veiligheid.
De bundel Covid-19: Expertvisies op de gevolgen voor samenleving en beleid volgde op een tussentijds bericht voor de informateur en ging vooraf aan het advies van de WRR en de KNAW Navigeren en anticiperen in onzekere tijden.