calendar tag arrow download print
Doorgaan naar inhoud

Ontdek meer via Instagram

Foto: Flickr

Image
ontdek
Een overzicht van alle artikelen die zijn uitgelicht op het Instagram-account @rathenauinstituut.

#podcast Aflevering 4
Welke rol krijgt virtual reality in het onderwijs?

#Podcast Aflevering3
In de derde aflevering van de podcastserie ‘Ondergedompeld in een nieuwe werkelijkheid’ duiken onderzoekers Wouter Nieuwenhuizen en Stefan Roolvink in de wereld van augmented reality (AR)

#Podcast Aflevering2
Waarom kunnen ervaringen met immersieve technologie zo indringend aanvoelen, ook al weet je dat het virtueel is? In afl. 2 van 'Ondergedompeld in een nieuwe werkelijkheid' bezoeken we een kliniek waar onderzocht wordt of VR kan helpen om angst of posttraumatische stress te verminderen en interviewen we mediapsycholoog Tilo Hartmann. 

#Podcast
Het wordt steeds urgenter om als samenleving na te denken over immersieve technologie zoals VR en AR. Dat blijkt uit onze nieuwe podcast ‘Ondergedompeld in een nieuwe werkelijkheid’. In de podcast praten we met filosofen, kunstenaars en psychologen.

#radioactiefafvalbeheer
Hoe kan Nederland het beste beslissen over het langdurig beheer van zijn radioactief afval? Daarover zullen we het kabinet volgend jaar adviseren. Om dat goed te kunnen doen, kijken we eerst naar het verleden.

#werkprogramma
Klimaat, gezondheid en digitalisering: de samenleving staat voor grote opgaven op deze thema’s. Het Rathenau Instituut wil de komende jaren inzicht geven in de rol van wetenschap, technologie en innovatie hierin. Benieuwd? Lees ons nieuwe werkprogramma: https://www.rathenau.nl/nl/rathenau-instituut-presenteert-nieuw-werkprogramma

#MelaniePetersprijs
Bart Wernaart van Fontys Hogeschool is de winnaar van de eerste Melanie Petersprijs van het Rathenau Instituut. Dinsdagavond kreeg hij de prijs overhandigd van juryvoorzitter Daan Roovers in TivoliVredenburg.

#BigTech
Zonder dat het kabinet tegengas geeft, raakt Nederland steeds afhankelijker van Amerikaanse techbedrijven. Dat is gevaarlijk, betoogden onderzoekers bij het Rathenau Instituut in Trouw.

#Metaverse
Praat mee tijdens de Immersive Tech Week op 28 en 29 november @ de Doelen in Rotterdam.

#bioveiligheid
De technieken om DNA te veranderen worden steeds sneller en eenvoudiger, maar onderzoek naar de veiligheid hiervan staat onder druk. Dat concludeert het Rathenau Instituut in het rapport Samen voor bioveiligheid.

#RathenauInstituut
De Leidse hoogleraar Eefje Cuppen is op 1 oktober begonnen als nieuwe directeur van het Rathenau Instituut.

#MelaniePetersprijs
Ken jij iemand die een belangrijke bijdrage levert aan de maatschappelijke dialoog over wetenschap, technologie en innovatie? Het nomineren van kandidaten voor de Melanie Petersprijs kan nog tot en met zaterdag.

#drijfveren
Aan universiteiten en umc’s denkt 1 op de 6 vrouwelijke wetenschappers dat geslacht een rol speelt bij het niet kunnen realiseren van de werkambities. Onder mannen is dit 1 op de 19. Dat blijkt uit het nieuwe drijfverenonderzoek waarmee het Rathenau Instituut om de 4 jaar in kaart brengt wat wetenschappers motiveert om hun werk te doen en in hoeverre hun werkomstandigheden daarbij aansluiten. 

#MelaniePetersprijs
Filosoof en voormalig Denker des Vaderlands Daan Roovers is juryvoorzitter van de nieuwe Melanie Petersprijs. Roovers: ‘Met deze prijs eren we niet alleen het werk en leven van Melanie. Het is ook een kans om verrassende stemmen in het publieke debat onder de aandacht te brengen. Ik roep iedereen op om goede kandidaten voor te dragen.’ Lees het gehele interview

#Maakbaarleven
De verschillende toepassingen van biotechnologie wekken de indruk dat het leven meer dan ooit maakbaar is. Maar hoe zit het met de menselijke kant en met onze normen en waarden? Het Rathenau Instituut trekt het land in en voert dialogen met diverse groepen over hoe maakbaar we het leven willen hebben.

#energietransitie
Digitale innovaties zijn essentieel in de energietransitie. Betere afspraken zijn nodig om data uit bijvoorbeeld warmtepompen, thuisbatterijen of zonnepanelen te gebruiken voor een maatschappelijk verantwoorde energietransitie. Dat blijkt uit ons nieuwste rapport Stroom van data 

#Maatschappelijkeopgaven
Maatschappelijke opgaven zoals klimaatverandering en de toekomst van de zorg vragen om langjarige onderzoeksagenda’s. Wie werken samen? Hoe ziet een vruchtbare samenwerking eruit? En hoe blijft het vertrouwen van burgers in de #wetenschap gewaarborgd? 

Melanie Petersprijs
Zojuist heeft het Rathenau Instituut de inzendtermijn geopend voor de nieuwe Melanie Petersprijs. Met de prijs eren we het leven en werk van oud-directeur Melanie Peters. Kijk hoe je kandidaten kunt voordragen op Melanie Petersprijs

#Vacature
Naar de vacaturepagina

#ManipulatieveAI
Het Europees Parlement en de Raad onderhandelen over de AI-verordening.  In blog 4 van onze blogserie #AI&Manipulatie: een interview met Paul Nemitz en Yordanka Ivanova van de Europese Commissie over de vraag waarom en hoe AI gereguleerd moet worden.

#Jaarverslag2021
Het jaar 2021 was een jaar met grote onvoorziene gebeurtenissen. Het was ook een zwaar jaar, dat in het teken stond van het overlijden van onze directeur Melanie Peters. Desondanks bleven we onze opdracht waarmaken. We stimuleerden het debat over de impact van wetenschap, technologie en innovatie op de samenleving met ons onderzoek en onze projecten voor maatschappelijke dialoog. Hoe we dat deden leest u in ons Jaarverslag 2021.

#donordier
Stel, je hebt een ernstige ziekte. Zou jij dan een donor-orgaan willen ontvangen uit een dier? Het Rathenau Instituut en NEMO Kennislink gingen in gesprek over donor-dieren met ruim 400 Nederlanders. De resultaten lees je hier.

#algoritmes
Welke maatregelen nemen uitvoeringsorganisaties rond mensenrechtelijke risico’s bij de inzet van profilerende algoritmes?  En op welke manieren kan de bescherming van mensenrechten worden versterkt?  Lees  'Algoritmes afwegen', onze nieuwste publicatie

#Herschept
Hoe denken bezoekers van de Dutch Design Week over de ontwikkeling van de synthetische cel? Welke adviezen geven ze mee aan de overheid en wetenschappers? In afl. 4 van 'Herschept' hoor je fragmenten van de maar liefst 1000 gesprekken die zijn gevoerd. 

#Datacentra
De discussie over datacentra moet zich verbreden naar de hele digitale infrastructuur. Die is inmiddels zo belangrijk geworden dat ze kenmerken heeft van een nutsvoorziening. Hiervoor pleit het Rathenau Instituut in een nieuw rapport.

#AIenManipulatie (1)
Reclames, gepersonaliseerde news feeds en slimme apparaten in huis… Kunstmatige intelligentie (AI) kan het gedrag van mensen beïnvloeden. In de blogserie #AIenManipulatie gaan we met experts in gesprek over de wenselijkheid van deze technologie.

#Onderwijs
Digitalisering in het onderwijs gaat razendsnel. Maar de vraag wat we er eigenlijk mee willen bereiken, is nog nauwelijks beantwoord. Dat stelt onderzoeker Bart Karstens in een column in iBestuur. Hij wil meer aandacht voor de waarden die de digitalisering beïnvloedt. Want er staat veel meer op het spel dan enkel privacy en veiligheid.

#AIindezorg
Artificiële intelligentie in de zorg heeft voordelen. Deelnemers aan onze dialogen over AI in de zorg hopen dat innovaties breed beschikbaar komen. Lees de terugblik van de derde dialoog.

#VertrouwenindeWetenschap
De groep burgers met nauwelijks vertrouwen in de wetenschap is in Nederland niet groter dan in vergelijkbare landen. In 2018 was dat wel zo. Toen vertrouwde 14% de wetenschap niet veel of zelfs helemaal niet. Dat percentage is gedaald naar 6.  Lees meer.

#DigitaalOnderwijs
Het doordacht digitaliseren van het onderwijs wordt complex. Dat stelt het Rathenau Instituut in het rapport ‘Naar hoogwaardig digitaal onderwijs’ dat vandaag uitkomt.

#Seriousgame
Het Rathenau Instituut heeft samen met de TU Delft een spel ontwikkeld voor biotechnologen en studenten. Ze leren met het spel Cards for Biosafety beter omgaan met veiligheidsrisico’s.

#AIindezorg
Wat betekent AI in de zorg voor de regie over je gezondheid, of het gebruik van persoonlijke gegevens? We organiseren met de Nederlandse AI Coalitie drie dialogen over AI in de zorg. Lees een terugblik op het tweede gesprek.

#OnlineShaming
Lees de hele casus over Manu
Lees Online ontspoord.

#donordier
Leven met een varkensnier? Wat vinden varkenshouders, veeartsen en sectorspecialisten van dieren als donor? Lees het verslag van ons bezoek aan de Dutch Pork Expo.

#Challenges
Lees de hele casus over Sam
Lees Online ontspoord.

#Desinformatie
Lees de hele casus over Mirjam
Lees Online ontspoord.

#Herschept3
Waarom bouwen onderzoekers leven na in het lab? En hoe zorgen we ervoor dat de ontwikkeling van de synthetische cel bijdraagt aan een eerlijke en duurzame wereld? In afl. 3 van de podcast ‘Herschept’ gaat designer Mies Loogman in op deze vragen. Luister de podcast.

#Coronapandemie
Hoe reageerden overheden in verschillende landen op de #coronapandemie? Wat was de rol van #technologie en #wetenschap? Samen met EPTA-organisaties uit 15 andere landen beschrijft het Rathenau Instituut zes maatschappelijke uitdagingen die dringend aandacht verdienen. Lees meer.

#Donordier
Leven met een varkensnier? Wat vinden 6-vwo’ers van dieren als donor? Lees het verslag van ons bezoek aan het Comenius in Leeuwarden.

#DutchDesignWeek (terugblik)
Negen dagen vol interessante gesprekken en ontmoetingen: we kijken terug op een geslaagde editie van de Dutch Design Week waar we spraken met bezoekers over de synthetische cel, online (on)veiligheid en de transitie in zorg en welzijn. Lees de terugblik.

#Herschept
Wat moeten we ons voorstellen bij het bouwen van leven in een lab? In afl. #2 van de podcast ‘Herschept’ neemt designer Mies Loogman je met het Rathenau Instituut mee het lab in, waar onderzoekers hard werken aan de synthetische cel. Beluister de podcast.

#DutchDesignWeek
Wij kijken terug op interessante gesprekken met bezoekers tijdens de Dutch Design Week over o.a. de publicatie Online ontspoord. Dank iedereen voor het komen. Houd ons website in de gaten voor een terugblik op het event of lees meer over de publicatie: Online ontspoord.

#DutchDesignWeek
Kom nog tot en met 24/10 naar de Dutch Design Week en ga met ons in gesprek over online veiligheid of de synthetische cel.

#DutchDesignWeek
Hoe (on)veilig ben jij online? Kom van 16-24/10 naar de Dutch Design Week in Eindhoven en doe op de Embassy of Safety de ‘Online Safety Test’. Ga met ons in gesprek over oplossingen voor een veiliger internet.

#Herschept
Wat is een synthetische cel en wat betekent deze technologie voor ons als mens? Luister naar afl.#1 van de driedelige podcastserie ‘Herschept’ van designer Mies Loogman en het Rathenau Instituut.

#Startups
Start-ups met idealen verdienen extra aandacht. Dat blijkt uit een literatuurstudie van het Rathenau Instituut naar start-ups met maatschappelijke impact en de factoren die innovatief ondernemerschap bevorderen en belemmeren.

Interim-directeur
Henk de Jong benoemd tot interim-directeur van het Rathenau Instituut.

#MixedReality (3)
Wat is echt en wat is nep? Welke data zijn gevoelig en hoeveel invloed heeft het spoor van data dat een gebruiker achterlaat? In afl. 3 van ‘Mixed Reality’ spreekt designer Nicky Liebregts met kunstenaar Julia Janssen over de impact van digitalisering

#donordialoog
Om het tekort aan donororganen op te lossen, kunnen we in de toekomst misschien menselijke organen in dieren laten groeien. Wat vind jij van dieren als donor? Ga met het Rathenau Instituut, NEMO Kennislink en anderen in gesprek tijdens de Donordialoog, 7/11 @ NEMO Amsterdam.

#MixedReality (2)
Hoe (on)zichtbaar is een slechtziende op het internet? Hoe zit dat in de fysieke wereld? In aflevering 2 van de kookshow ‘Mixed Reality’ spreekt designer Nicky Liebregts met slechtziende Bianca Abutan over inclusie, exclusie en anonimiteit.

De stand van Digitaal Nederland
Daadkracht van het nieuwe kabinet is nodig om digitale innovatie te laten bijdragen aan een écht veilige, duurzame, gezonde en menselijke digitale samenleving. In ons nieuwe rapport geven we een overzicht van de politieke vragen voor de komende vier jaar.

#WeTheInternet
Burgers vinden datAIZ er meer zeggenschap, bewustzijn en kennis over dataverzameling moeten komen. Dat blijkt uit gesprekken die het Rathenau Instituut voerde met Nederlandse burgers, als onderdeel van de wereldwijde burgerdialoog We The Internet

#Deepfakes
Deepfakes zijn niet meer te stoppen, maar we kunnen ons er wel tegen wapenen. We schreven met Europese zusterinstellingen het rapport Tackling deepfakes in European policy. Lees het nieuwsbericht.

#MixedReality
Filler of filter?’ In aflevering 1 van de kookshow ‘Mixed Reality’ van Nicky Liebregts is cosmetisch arts dr. David Mosmuller te gast. Samen spreken ze over zijn ervaringen in de praktijk en in hoeverre de mens maakbaar is.

#Cookies
Accepteren van cookies gaat vaak eenvoudiger dan het afwijzen ervan. Bezoekers van sites staan daardoor meer data af dan ze eigenlijk zouden willen. Het nieuwe wetsvoorstel van de EU voor het reguleren van digitale diensten zou cookies weigeren eenvoudiger kunnen maken. Dat schrijft het Rathenau Instituut in een Bericht aan het parlement

#AIverordening
Aanscherping van de voorgestelde Europese AI-verordening is nodig om ernstige risico’s op mensenrechtenschendingen te beteugelen. Lees welke aandachtspunten we het parlement meegaven.

#GreenDeal
De Europese Fit-for-55-plannen voor vermindering van broeikasgassen zijn ambitieus, maar focussen te veel op technologische transformatie.  Lees ons artikel.

#Hoogleraar
Laurens Hessels wordt hoogleraar Maatschappelijke waarde van wetenschap. Hij is per 1 september benoemd aan de Universiteit Leiden naast zijn baan als senior onderzoeker bij het Rathenau Instituut.

#Drijfveren
Na ruim een jaar werken op afstand gaan universiteiten en hogescholen weer open. Wat heeft corona betekend voor onderzoekers en docenten? Dat is een van de dingen die we naar boven willen halen via onze vierjaarlijkse drijfverenenquête. Invullen kan nog steeds.

#OnlineOntspoord
Burgers zijn onvoldoende beschermd tegen immoreel gedrag op het internet. In 'Online ontspoord' presenteert het Rathenau Instituut een uniek overzicht van onwenselijk gedrag. Onderzoeker Wouter Nieuwenhuizen ging in gesprek met Dit is de Dag op NPO Radio 1. Beluister het hele gesprek.

De gehele publicatie 'Online ontspoord - Een verkenning van schadelijk en immoreel gedrag op het internet in Nederland'

#Spraakmakers
De ontwikkeling van het coronavaccin speelt een belangrijke rol in het vertrouwen in de wetenschap, ook bij burgers die minder vertrouwen hebben.  Melanie Peters sprak bij Spraakmakers (NPO Radio 1) over het onderzoek van het Rathenau Instituut naar vertrouwen in de wetenschap. Besluister de Hele uitzending of lees meer over het onderzoek via de link in bio.

#Duurzaamheid
Welke grote vragen liggen er de komende decennia voor milieu- en duurzaamheidsbeleid en hoe moeten we dit vormgeven? Melanie Peters, directeur van het Rathenau Instituut, schreef een hoofdstuk voor het boek ‘Keerpunt in zicht. Hoe verder met milieu en duurzaamheid?’

#DNAdata
Hoe beschermen we publieke waarden, zoals privacy, veiligheid en rechtvaardigheid, nu deze door toename, commercialisering en internationalisering van het gebruik van DNA-data onder druk staan?

 #OnlineOntspoord
Op internet gaan mensen ongemerkt grenzen over. Mensen ontsporen online sneller dan in het ‘gewone’ leven. Onderzoek van het Rathenau Instituut laat zien dat de overheid bij de bestrijding van uitwassen zelf actiever moet worden. Bijvoorbeeld om bedrijven en de samenleving op hun verantwoordelijkheid te wijzen.

Interview in het NRC met onderzoeker Mariëtte van Huijstee

De gehele publicatie 'Online ontspoord - Een verkenning van schadelijk en immoreel gedrag op het internet in Nederland'